Kryesore

Tani hyni në bunkerin e Titos               Publikuar në : 18:20 - 27/11/14 |
mapo.al

Këto ditë shqiptarët kanë “hyrë” thuajse të gjithë brenda bunkerit anti- bërthamor, të ndërtuar nga regjimi komunist në periferi të Tiranës.


Disa kanë qenë aty, të tjerë kanë “hyrë” përmes fotove të shpërndara në media të ndryshme në mbarë botën.

Por tani mund të hyni në një tjetër bunker.

Daily Mail ka sjellë fotot e bunkerit anti- bërthamor, të ndërtuar nga udhëheqësi jugosllav, Tito.

Bunkeri është 280 metra nën tokë dhe është një kompleks në formë U-je.

Për ndërtimin e tij u deshën 26 vite dhe kostoja mendohet se ka shkuar mbi 4.5 miliardë dollarë.

Ai ndodhet në Konjiç, disa kilometra larg Sarajevës.

Tito e urdhëroi ndërtimin e bunkerit në vitin 1953.

Kompleksi mundëson që 350 persona të jetojnë dhe punojnë për gjashtë muaj, pa pasur nevojë të dalin fare jashtë.

bunkeri i titos

A Bosnia and Herzegovina soldier heaves open a metal door in the bunker that was designed to allow 350 people to live in The bedroom that was constructed for the former Yugoslav leader Josip Tito - he died in 1980, a year after the fortress was complete Tito's en-suite private toilet in the secret bunker - he never got to see the finished works that took 26 years to construct Tito's office in the bunker in the 'presidential bloc' that was built to safeguard the country's ruling classes in case of a nuclear attack  A soldier maps out the details of the U-shaped complex that cost more than £3billion to build over a 26-year period A soldier peers through a gap in the heavily fortified structure as he stands next to the water tanks - the bunker had its own water supply A meeting room in the bunker where people were expected to work for half a year without coming up for air  A room with a television - the bunker could cater for 350 workers and was known only to Tito, his closest confidantes and the guards on duty The bunker was full of portraits and busts of the former Yugoslav leader who helped maintain a period of peace in the federal state The bunker was built in case of a nuclear attack, and workers could help deliver and receive news via typewriters in the telefax officeThe office of Tito's Secretary, complete with a desk, sofa and telephone that was build to withstand a nuclear attack strength of 20 kilotonsA soldier walks through one of the tunnels that snakes through the secret bunker that Josip Tito ordered to be built in 1953A label on one of the heavy doors in the complex - the metal doors were more than a metre thick to survive any potential attacks Pas