Shëndeti

Si të konsumosh ushqimet e domosdoshme, me sa më pak probleme për shëndetin

Ushqimet e parafinuara, veçanërisht ato me fibër, stimulojnë hormonet qe ulin oreksin dhe duke e bërë trupin tuaj te ndihet plot. Larja e dhëmbëve ose më saktë pasta e dhëmbëve ndihmon në uljen e oreksit. Ndryshimi i sasisë së fluorit ndihmon për t’i rezistuar dëshirës për të ngrënë më tepër.

Duhet të jeni të qëndrueshëm në zbatimin e orareve të së ngrënit për të mos sjellë ndryshime në ndjesinë për të kërkuar vazhdimisht ushqim.Vetëm kështu hormonet që sjellin oreksin mund të ndalohen. Hani ngadalë, sepse në këtë mënyrë e ndihmoni stomakun tuaj që të punojë normalisht dhe të mos shfaqë probleme.

Shpejtësia në të ngrënë apo dhe një ngrënie e rënduar sjell probleme po ashtu mund të çojë dhe në sëmundje të stomakut.

Është e këshillueshme që të konsumoni ushqime sa më të lehta, të pasura me të gjitha vitaminat, yndyrnat dhe karbohidratet e nevojshme. Një teprim në nivelin e këtyre përbërësve do të sillte probleme jo vetëm për stomakun por për gjithë organizmin.

Ushqimi dhe tretja

Nervat endacakë lëshojën sinjale në stomak, i cili fillon të sekretojë acide të cilat ndihmojnë në tretjen e ushqimit. Pankreasi fillon të hedhë jashtë insulinën. Mëlçia vihet në “lëvizje” për të aktivizuar gjithë kimikatet e trupit në mënyrë që të rregullojnë nivelin e sheqerit në gjak, apo ta rikthejë atë në nivelin e mëparshëm. Qenia njerëzore gjithmonë ka qenë në kushtet e një marrëdhënieje mjaft të ndërlikuar me ushqimet.

Për t’u mbajtur gjallë organizmi ka nevojë për të gjithë përbërësit organikë e inorganikë të cilët merren me anë të ushqimit, apo marrin prej tij energji për të kryer funksione të ndryshme.

Por disa njerëz e ndjejnë të nevojshme të hanë pak e disa më shumë. Sot gjithnjë e më tepër njerëzit janë të interesuar të konsumojnë ushqime sa më të domosdoshme dhe që sjellin sa më pak probleme me shëndetin.

Faktorët nxitës të oreksit

Në rutinën e përditshme ne e mësojmë trupin tonë, në mënyrë  të tillë që të ushqehemi gjatë tre vakteve: mëngjes, drekë dhe darkë  pothuajse në të njëjtin orar. Arsyeja është se ju ndiheni të uritur sepse edhe gjatë 100 ditëve të kaluara ju keni ngrënë gati-gati në të njëjtin orar.

Është vënë  re se sistemi i trurit të njeriut duke parë fotot e ushqimeve të ndryshme arrin të bëjë dallimin mes ushqimeve që ai pëlqen dhe atyre që nuk pëlqen.

Trupi parashikon këtë veprim të sistemit në momentin kur informacioni për pëlqimin e një ushqimi kalon në tru. Kjo është arsyeja pse në gojë fillon prodhimi i sekrecioneve të ndryshme, në varësi të shihej së ushqimit që përfytyrojmë apo shohim. Faktorë të tjerë ndikues janë shumëllojshmëria e ushqimeve të provuara dhe të dëshiruara gjatë ngrënies.

Nuk mund të lihet pa përmendur ndikimin nxitës të aromave tipike të ushqimeve dhe nuhatjes. Nuhatja është një nga çelësat kryesorë i cili i sugjeron trupit tonë për ushqimet që kemi pranë.

Kur këto shenja shkojnë deri në tru, trupi ynë fillon të sekretojë insulinën, e cila na bën të mendojmë se jemi të uritur. Sharon Dalton thotë se: Aromat dhe nuhatja bashkë aktivizojnë ujëvarën e oreksit.

PasPara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *CLOSE
CLOSE
Pas