Kryesore

Produktet e pastrimit mund t’i bëjnë fëmijët të shëndoshë, sugjerojnë shkencëtarët
               Publikuar në : 11:34 - 18/09/18 |
mapo.al

Një grup shkencëtarësh kanë argumentuar se produktet e zakonshme të pastrimit mund t’i bëjnë fëmijët mbipeshë duke ndryshuar bakteret e zorrëve. Një studim i publikuar në gazetën e Shoqatës Kanadeze analizoi florën e zorrëve të brendshme të 757 foshnjave nga popullata e përgjithshme për ekspozimin e tyre ndaj dezinfektantëve, detergjenteve dhe produkteve ekologjike shtëpiake.


Sipas studimit, përdorimi i shpeshtë i produkteve siç mund të jenë pastruesit e sipërfaqeve të mëdha mund të kishin një lidhje të fortë me bakteret e ndryshuara.

“Ne kemi gjetur se foshnjat që jetojnë në familje të cilët përdorin dezinfektues të paktën një herë në javë, mund të kishte dy herë më shumë gjasa për të pasur  nivele më të larta të mikrobeve të barkut Lachnospiraceae në moshën 3-4 muaj”, tha profesorja Anita Kozyrskyj, autore e studimit.

Kjo do të thoshte se “kur fëmijët ishin tre vjeç, indeksi i tyre i trupit ishte më i lartë se fëmijët që nuk ishin të ekspozuar ndaj përdorimit të rëndë të dezinfektuesve siç mund të jetë një i mitur”, shtoi profesor Kozyrskyj. Foshnjat që jetonin në familje që përdorën pastrues ekologjikë kishin mikrobe të ndryshme dhe kishin më pak gjasa që të ishin mbipeshë sa ç’mund të jenë të vegjlit, zbuloi studimi.

“Ata foshnja që rriten në familje me përdorim të rëndë të pastruesve të eko-s kishin nivele shumë më të ulëta të Enterobacteriaceae mikrobeve të zorrëve, por ende nuk është gjetur ndonjë provë se këto ndryshime të mikrobeve të zorrëve shkaktuan rrezikun e zvogëluar të obezitetit”, tha ajo.

“Produktet antibakteriale të pastrimit kanë aftësinë për të ndryshuar mikrobiologjinë mjedisore dhe për të ndryshuar rrezikun për një mbipeshë fëmijërore,” shkruajnë autorët. “Studimi ynë ofron informacione të reja në lidhje me ndikimin e këtyre produkteve në përbërjen mikrobiale të gjirit dhe rezultatet e mbipeshës në të njëjtën popullsi”. Sipas një komenti, shkencëtarët e pavarur kanë dhënë një perspektivë mbi gjetjet e studimit.

“Ka bindje biologjike për gjetjen se ekspozimi i hershëm i jetës ndaj dezinfektuesve mund të rrisë rrezikun e obezitetit të fëmijërisë nëpërmjet ndryshimeve në bakteret brenda familjes Lachnospiraceae,” shkruajnë epidemiologët Dr Noel Mueller dhe Moira Differding, nga Shkolla e Javës së Johns Hopkins Bloomberg Shëndeti.

Çifti ka bërë thirrje për studime të mëtejshme “për të eksploruar mundësinë intriguese që përdorimi i dezinfektantëve të familjes mund të kontribuojë në shkaqet më komplekse të obezitetit përmes mekanizmave të ndërmjetësuar në mikrob”. Profesor Kozyrskyj ra dakord me aludimin e tyre duke thënë se studimet në të ardhmen duhet të klasifikojnë produktet e pastrimit me përbërësit e tyre: “Pamundësia për të bërë këtë ishte një kufizim i studimit tonë”./SCAN


Etiketa: , , , ,

KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

CLOSE
CLOSE
Pas