KMR

Nëna! Asnjëherë mos ja thoni këto fjalë fëmijës tuaj


               Publikuar në : 18:00 - 27/08/18 |
mapo.al

Fjalët e rënda lëndojnë, ndaj të gjithë ne duhet të mendohemi mirë përpara se t’ia drejtojmë ato dikujt. Shprehjet e gabuara ndrydhin personalitetin e fëmijës dhe këto fjalë në dukje të padëmshme mund të ndikojnë negativisht në zhvillimin e tij psikologjik për më shumë se 30 vite.


Më poshtë janë katër shprehje, që fëmijët dëgjojnë më së shumti, por që në të njëjtën kohë i dëmtojnë ata rëndë.

Ti je shumë i ndjeshëm

Sipas psikologëve, shumë fëmijë reagojnë shpejt dhe intensivisht për çdo gjë. Me kalimin e kohës, nëse prindërit ndrydhin emocionet e fëmijëve ata nuk do të jenë më të aftë të shprehin ndjesitë e tyre. Psikologu i fëmijëve Elinor Bashe këshillon prindërit të dëgjojnë dhe të pranojnë emocionet e fëmijës, edhe në qoftë se ato nuk duken logjike.

Kjo është jeta

Kur fëmija juaj vjen në shtëpi i mërzitur, fraza që duhet të shmangni është, “E pra, kjo është jeta.” Kjo mund të jetë krejtësisht e përshtatshme për një 25 vjeçar, por truri i fëmijës është fizikisht i paaftë për ta kuptuar.

Sepse kështu them unë

Në asnjë rast kjo shprehje nuk duhet përdorur e vetme ! Argumentojini fëmijës se përse fjala juaj është e drejtë dhe mos iu impononi atyreve vetëm sepse ju jeni më të mëdhenj.

Pushoni

Me fjalën pushoni, nuk fiton asgjë pasi është në natyrën e fëmijës të këmbëngulë, të pyesë për çdo gjë, të kërkojë të provojë gjëra të reja etj etj . Dëgjojeni kërkesën e fëmijës suaj dhe nëse ju duket e papërshtatshme thuajini thjesht që ajo gjë nuk mund të bëhet apo ai është tepër i vogël për të provuar diçka, për të patur një gjë të tillë apo në varësi të situatës. E rëndësishme është ta lini fëmijën të shprehet e mos ta ndërprisni me fjalën “Pusho”


Etiketa: , , ,

CLOSE
CLOSE
Pas