KMR

Cilat janë analizat që zbulojnë me kohë anomalitë e fetusit


               Publikuar në : 14:35 - 23/05/18 |
mapo.al

Shtatzënia përbëhet nga kontrolli sistematik dhe analizat me të cilat përcillet gjendja shëndetësore e nënës dhe fetusit.


Përmes këtyre kontrolleve dhe analizave është e mundur që të identifikohen në kohë edhe shtatzënitë me rrezik të mundshëm.

Përveç analizave rutinë, është e rëndësishme që të kryhen edhe ekzaminime të caktuara më specifike, në mënyrë që të shihet më me saktësi zhvillimi i fetusit
“Perveç analizave rutinore që ua preferojmë shtatznëve është shumë e rëndësishme që të bëhen edhe disa teste në mënyrë që të detektohen me kohë anomalitë e mundshme të frytit. Konkretisht, preferojmë të kryhet double test, triple test dhe nift testi”, shpjegon për emisionin Ninullë, Dr. Edibe Hoda – Borovci, gjinekologe – obstetër, në Klinikën Amerikane Dr. Behar Kusari.

Në mënyrë që të plotësohet pasqyra klinike e pëcjelljes së një shtatzënie, doktoresha Borovci preferon që të bëhet edhe morfologjia fetale, skrining ky që bëhet në javën e 20 deri në javën 22 gestative.

Po ashtu ky test preferohet të bëhet nëse për çfardo arsye gruaja nuk ka patur mundësi ti kryej testet paraprake që i përmendem.

Por çka nëse fetusi rezulton me ndonjë anomali dhe vjen momenti kur lajmin e keq duhet treguar çiftit. Është shumë me rëndësi që çifti duhet të jetë mirë i përgaditur për këte lajm ngase përjetimi marrjes së lajmit është i rëndë.

Psikologia Ida Ternava, shpjegon se në vendet tjera praktikohen shkollat e prindërimit, ku çiftet përgaditen prej profesionistëve të ballafaqohen me çfarëdo situate që nga periudha përgatitore për shtatzëni e deri kur lind bebja.

Në mungesë të këtyre shkollave të prindërimit në vendin tonë, psikologia Terrnava këshillon që lajmin duhet pasur shumë kujdes se si jepet çiftit, sepse pas marrjes së lajmit, çifti duhet të marr vendim se a do ta vazhdojë shtatzëninë apo duhet ta ndërpres.
Si bëhet këto testet e lartëcekura, në cilat periudha dhe a rezikojnë shëndetin e nënës apo frytit si dhe shumë informata të tjera lidhur më këtë temë, ndiqni emisionin Ninullë, në linkun e mëposhtëm.


Etiketa: , , , , , , , , ,

CLOSE
CLOSE
Pas