Buxheti i shtetit, qeveria: Nuk ka shtesë pagash për administratën këtë vit

Ekonomi               Publikuar në : 08:26 - 27/07/18 |
enton palushi

Buxheti i Shtetit ulet me 36 milionë euro me rregullimet e mesvitit. Përveç kësaj, do të pakësohet numri i punonjësve të administratës me 81 vetë, ndërkohë që anulohet rritja e mundshme e pagave të nëpunësve shtetërore, që ishte parashikuar nga një nen i veçantë në ligjin aktual për Buxhetin 2018, në masën 1 miliard lekë.


Këto, dhe të tjera, janë ndryshime që janë bërë dje në mbledhjen e Këshillit të Ministrave, sipas propozimit të ministrisë së Financave dhe Ekonomisë. Sipas traditës, shifrat e Buxhetit iu nënshtrohen ndryshimeve në gjysmën e parë të vitit, këtë herë kryesisht në ulje.

Bilanci

Në ligjin për Buxhetin e vitit 2018, që është miratuar në fund të vitit të kaluar, përcaktohej niveli prej 357 miliardë e 853 milionë lekësh si të ardhura në Buxhetin e Shtetit. Kjo shifër aktualisht korrigjohet në ulje, duke qenë se qeveria ka vendosur ta kalojë atë në 353 miliardë e 354 milionë lekë, me një ulje në masën gati 4.5 miliardë lekë apo gati 36 milionë euro.

Muajt e fundit, ndonëse niveli i të ardhurave ka qenë vazhdimisht më i lartë se ai i realizuar vitin e kaluar, gjithsesi është konstatuar një ngadalësim i kësaj rritjeje, ndërkohë që shifrat e planit si gjashtëmujor në këtë drejtim nuk janë realizuar. Me sa duket, Financat publike e kanë marrë në konsideratë një trend të tillë, duke u treguar më realiste për performancën e institucioneve në vartësi të tyre.

Nga ana tjetër, në ulje parashikohet tanimë edhe zëri i shpenzimee në Buxhetin e Shtetit. Konkretisht, nga 390 miliardë e 219 milionë lekë që janë parashikuar në ligj, me Aktin e djeshëm Normativ kjo shifër kalon në nivelin e 385 miliardë e 720 milionë lekëve, një ulje prej 4.5 miliardë lekësh, bazuar edhe kjo në uljen e të ardhurave, për të mos rritur borxhin publik. Në fakt, si pasojë e kësaj ri-llogaritjeje, deficiti buxhetor do të mbetej i njejtë: 32.37 miliardë lekë, sa ç’parashikon edhe Ligji aktual.

Pagat

Por, në kuadër të uljes së shpenzimeve buxhetore, përfshihet edhe një klauzolë: shfuqizohet Neni 14 i ligjit aktual, i cili thotë se “Fondi për rritjen e pagave prej 1.000 milionë lekësh shpërndahet nga Ministria e Financave mbi bazën e nivelit të pagave që miratohen me vendim të Këshillit të Ministrave”. Anulimi i këtij Neni nënkupton se këtë vit nuk duhet të ketë rritje të pagave të administratës. Kjo ishte një gjë që pritej, pasi zakonisht një rritje e tillë vendoset që në gjashtëmujorin e parë të vitit dhe hyn në fuqi më 1 korrik, gjë që nuk ka ndodhur.

Punonjësit

Nga ana tjetër, edhe numri i punonjësve të administratës ndryshon, gjithashtu në ulje. Nga 81 mijë e 753 vetë, ai kalon sipas Aktit Normativ në 81 mijë e 672 vetë. Ulje minimale, prej 81 personash, por gjithsesi që largon disa dhjetëra vetë nga puna në shtet.

Vendorët

Në një lëvizje të kundërt me sa më sipër, bashkive u parashikohet një rritje e vogël e të ardhurave, që kalojnë, nga një total prej 46 miliardë e 188 milionë lekësh, në 46 miliardë e 221 milionë lekë. Pritej që, në prag të zgjedhjeve vendore të vitit të ardhshëm, qeveria mund të bënte edhe më shumë në këtë drejtim.

Rezerva

Si gjithnjë, në buxhetin e shtetit parashikohet edhe një rezervë, që shfrytëzohet në raste jo të zakonshme shpenzimesh. Ajo përbëhet nga Fondi Rezervë, që menaxhohet nga Këshilli i Ministrave, si dhe nga Kontigjenca.

Ndërsa kjo e fundit – që përdoret kryesisht për t’u mbrojtur nga luhatje në kursin e këmbimit valutor apo llëvizje në normat e interesit të borxhit – nuk lëviz nga 4 miliardëshi i miratuar në fund të vitit të kaluar nga Kuvendi i Shqipërisë, Fondi Rezervë ndryshon. Edhe ky në ulje.

Kështu, nga 2.7 miliardë lekë, qeveria do të ketë në dispozicion për raste të jashtëzakonshme 2.6 miliardë,: 100 milionë lekë më pak. Në këtë kuadër, 200 milionë lekë më pak do të kenë institucionet e reja të Drejtësisë (nga 1 miliard, shifra kalon në 800 milionë lekë), ndërsa me 100 milionë lekë rriten fondet për ngjarje të papritura, që kalojnë nga 1.7 në 1.8 miliardë lekë.

Sigurimet

Sa u përket fondeve të detyrueshme të sigurimeve sociale, fondi në dispozicion të sigurimeve shëndetësore mbetet i pandryshuar, me 40 miliardë e 400 milionë lekë. Ndërsa ai i sigurimeve shoqërore, ku boshti kryesor përbëhet nga pensionet e më se 600 mijë shqiptarëve, kalon në 122 miliardë e 276 milionë lekë, nga 120 miliardë e 251 milionë lekë, me një rritje në masën 16 milionë euro./shqiptarja.com

KOMENTO (1)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

  1. MIRMENGJES GJITHE STAFIT PER CKA SHKRUANI PER TE GJITHE GJERAVE E DITVE . KY ESHTE LIGJI I HYRE NE VITIN TANISHME APO ESHTE LIGJI QE KA QENE NE FUQI DHE VARET NGA ANALIZA BUXHETAR SHTET APO BUXHETOR ATMINISTRATEVE PUNOJSE FAMILJAR .ANALIZA BASHKJAKE E KEMI ANASJELLTAS . .1 BILANCI I BUXHETIT SHTETI QENKA NE ULJE ATEHERE I BIE SI ME REALIZU ME U NGRIT . 2 MIR DO BONI ME JU SHTU PAK BUXHETIN NEPER BASHKI .3 .PUNONJESIT AQ SHUME LODHEN SA NUK DIN KU KANE SHTEPIT DHE JU DALIN BASHKSHORTET PARA ;HAJDE SE JAM KU JAM .4 NA SHTO TREGUN QE TE MBUSHIM QESET APO TORBET SE ME NJE KOKERR MOLLE NUK NGOPEN KALAMAJT SE KEMI SHUME .5 SHPENZIMET DUHEN ME TEREZI SI NE SHTET ASHTU EDHE NEPER FAMILJET JEMI TE NDRYSHME LLOJ – LLOJ MENYRASH TE QENJEVE VETJAKE NJERZORE …6 NORMAL SE DUHET ME SHIKU SHUME GJERA PER SA I PERKET SHTETIT ,BASHKIVE DHE FAMILJAREVE DHE E FUNDIT RESPEKTE PER MAPON NDOSHTA JU SI STAF JU KEMI MERZIT PER FJALET E SHKRUARA POR VERJETET JASHT AMBJENTEVE KOMENTUSVE ESHTE LLOGJIKE EDHE JO ,EDHE MERET PARASYSH EDHE JO .POR DUHET ME QENE NE REALITET ME BASHPUNU SPEKTE ..

    Përgjigju ↓
Pas