Ekonomi

Biznesi i vogël/ Jakaj me deklaratë të fortë: Skema e re e TVSH-së nuk do të jetë efektive!

I ftuar në emisionin ‘Studio e Hapur’ me gazetaren Eni Vasili kreu i Dhomës Tregtare të Ekonomisë, Nikolin Jakaj tha se skema e re e TVSH-së nuk do të jetë efektive.

Gjithashtu Jakaj tha se jo 11 mijë biznese, po as 2500 biznese të vogla nuk do të futen në skemën e re të TVSH-së. “Bizneset po shkojnë drejt falimentimit. Kjo sepse kemi 27 vite që bëhen politika që të çojnë qytetarët në atë lloj gjendjeje mjerimi. Në qoftë se ata kanë një mundësi pune reale, asnjëri nuk rri aty. E kemi kërkuar që në 2005 formalizimin e ekonomisë.

Vazhdon të lëngojë biznesi me 2 mln lek të reja, pra 0 qarkullimi. Sot nuk ka më produkte pa TVSH. Presionin tonë duke e argumentuar me shifra dhe e lanë në mes dhe e bënë 2 mln. Jo vetëm që s’ka për të pas 11 mijë biznese që kalojnë në skemën e TVSH, por s’janë as 2500 biznese që kalojnë në TVSH.

Skema e re e TVSH-së nuk do të jetë efektive. Unë ballafaqohem me tregun. Asnjë dyqan nuk merr mall me faturë me TVSH dhe kjo bëhet që të mos kalojnë pragun me 2 mln”, deklaroi Jakaj.

PasPara

1 koment

 1. Çoroditje nga pafatësia
  Për vendosjen e TVSH-së në bisnesin e vogël, këto ditë pranvere, zallamahia politike dhe mediatike ka pataksur opinion publik.Politika e shkakton nga mosnjohja e ekonomisë. Pozita, në krye të finacave ka vënë një mësues të gjuhëve të huaja. Ndërsa lideri i opzitës,nga babëzitja për pushtetin ,ka harruar eedhee tabelën e shumëzimit.
  Mediat dihet se mbajnë anën e njëres palë.Edhe ndonjë media, që kërkon të shtiret si asnjanëse, për intervista,thërrasin gjithfarë specialistësh, me kushtin e vetëm, që mos të jenë ekonomistë.Këto janë arsyet, që opinion publik dhe i bisnesmenëve të vegjël,ju është mbushur mendja,se me futjen e TVSH-së duhet të rrisin çmimet.
  Për ekonomistët profesionistë,nëse ruhet e njëjta normë fitimi, është e kundërta,pra duhet të ulen çmimet në bisnesin e vogël .Që të jemi më të kuptueshem me qytetarët po konkretizojmë mendimin ekonomik.Një madh është blerë pa fatur TVSH-je, nga bisnesi i vogël 120 lekë.Pronari, ka leverdinë e tij, dhe e shet 150 lekë.Difernca e çmimeve 30 lekë.TVSH- ja që duhet të akumulojë bisnesi i vogel në shitje, ështe një e gjata,e 30 lekëve,pra 5 lekë.
  Me blerjen me fatur TVSH-je, madhi me vlerë 120 lekë ndahet 100 madhi dhe 20 lekë TVSHja.Pra bisnesit të vogël do t’I rimbusohen çdo muaj,me anë të evidencës 20 lekë.Duke hequr 5 lekëshin që i kërkohet të paguaj vlerën e shtuar për shtijen e tij,në arkën e bisnesit të vogël mbesin tepricë 15 lekë.Me 15 lekë ulet çmimi, në rastin konkret,dhe bisnesi i vogël mbanë të njëjtën normë fitimi , që ka pasur nga praktika e mëparshme.
  Këto kalkulime janë arithmetikë e thjeshtë.I bën çdo individ, dhe nuk pranojnë demagogjinë e politikës,pavarësisht i cilit krah është.I kujtojmë oponionit publik, se çmimet janë më të ulta në supërmarket, se në bisnesin e vogël,në një kohë, që të parat kanë shumë me shpenzime shitje,se të dytet.Diferenca e çmimit 10 për qind,e shëmbullit të mesipër,si rezultat i rimbursimit të TVSH-se,nuk është shifer e vogël,në normën e fitimit.
  Bisnesmenët duhen sqaruar konkretisht,me lapsin e mprehur hollë.Opozita nuk ka pse bën zallamahi, sepse nuk i ndihmon konkretisht bisnemenët e vegjël, dhe qeveria të falë gjobat,pa filluar puna !?
  Praktika ka treguar,së një ekonomi del nga informaliteti,kur presioni i blerësit ushtrohet mbi shitësi.Praktika shtetërore ,në këto dekada, në Shqipëri,ka princip , shtimin e dhunës ndaj shitësve,me gjoba ,me arrestime, kinse po lufton informalitetin.Fakti tregon se asnjëra qeveri nuk ja karritur qëllimit te vet.Pse? Sepse blerësi nuk i kërkohet ndihmë për të displinuar ekonominë.
  Në Kosovë,për këtë qëllim, është ligjëruar një praktikë e mirë ekonomike. Ne çdo tremuaj,në një vlerë të caktuar,blerësve,u rimbursohen TVSH-ja për madhra të ndryshëm.Kjo praktikë ka bërë që qytetari të mos dalë pa fatur tatimore nga shitorja,sepse është në dëmin ekonomik të tij.Pra, konkretisht, janë harmonizuar interesat ekonomike të blerësit dhe shtetit, per formalizimin e ekonomisë.
  Në Shqipëri ushtrohet dhunë edhe mbi blerësin.Do të gjobitet ai që nuk merr kuponin tatimore në shitore.Kuponi tatimore në Shqipëri,pasi nuk rimborsohet,nuk ka asnjë interes nga qytetarët të merret, edhe për vatanin është më mirë,se rrugët nuk do të bëhen pis ,nga kuponat tatimore.
  Edhe pozita,edhe opozita, po çorodisin opinionin publik,nga paftësia e tyre ,në hartimin e politikave ekonomike,ku të harminizohen interesat e taksapagusevë me interesat e shtetit,për të formalizuar ekonominë,e cila ,vetëm atëherë mund të shëndoshet, dhe të sjellë mirëqënje të vazhdueshme të qytetarët.
  Fatmir Lohja
  Tiranë,më,10.04.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Pas