Mapo Format

Baton Haxhiu: Elita e biznesit duhet të ketë më shumë ndikim në politikë
               Publikuar në : 11:20 - 14/01/18 |
mapo.al

Politika dhe biznesi, në lojën mes tregut të lirë dhe krijimit të oligarkisë. Shfaqja e fenomenit në vendin tonë dhe populizmi me këtë term. Flet Baton Haxhiu, analist politik


A ka oligarkë në Shqipëri apo është veçse një perceptim populist mbi këtë term?

Duhet që Shqipëria të jetë një shtet modern dhe sipërmarrës dhe një destinacion investimi ose të kthehet në modele të vjetra shoqërore të frymëzuara të shoqërisë që nuk kanë asgjë për të financuar dhe që do ta kapnin përsëri shtetin në të kaluarën. Gjithashtu, duhet të mbështesim krijimin e një klase biznesi që përfaqëson revolucionin e vërtetë të shoqërisë dhe shansin e tij për zhvillim të qëndrueshëm ose do të zgjedhim zgjidhjet afatshkurtër populiste që çojnë në stagnim dhe izolim.

Besoni se përdorimi i shtuar së fundmi, i termit oligarkë, qoftë nga politika por edhe mediat dhe rrjetet sociale, po kthehet në një farë trysnie ose sulmi të padrejtë ndaj biznesit?

Pyetja është se sa të mira ata sjellin. Pyetja është dhe a ka konsiderata sa taksa më shumë është paguar nga ata, sa bursa janë dhënë, shumë familje të punësuara, risi që sjell në biznes, PR ndërkombëtar për Shqipërinë që kalon përmes kontakteve të tyre të biznesit.

Nëse nuk mund të flasim për ekzistencën e oligarkisë në ekonomi, a besoni se ka oligarki politike?

Shteti nuk duhet imponuar asgjë. Administrata është e zgjedhur dhe duhet që të krijojë kontekstin më të mirë të mundshëm për zhvillimin dhe interesat e kombit. Në këtë kuptim, ajo është një nga bashkëpunëtorët kryesorë të biznesit. Problem i vërtetë për mendimin tim është ndikim i pakët i elitës së biznesit në administratën shtetërore. Sepse ndërmarrësia, jo burokracia, sjell zhvillim, investime të reja, vende të reja pune. Bizneset e mëdha anembanë botës, Amerika posaçërisht, mbështetet legjitimisht nga politikanët dhe politikat që mendojnë se janë më të përshtatshme për interesat e tyre, si dhe për biznesin e përgjithshëm. Në vendin tonë, kjo është arsyeja për ekonominë e madhe joformale, e cila në mënyra të ndryshme jotransparente përpiqet të ndikojë në administratë. Bizneset e ligjshme dhe sidomos të mëdha dhe të suksesshme duhet të kenë më shumë ndikime politike, sepse në fokus do të jenë çështjet gjithnjë e më ekonomike, dhe më pak çështje ideologjike nxitëse. Për Shqipërinë modeli më i mirë është ky: duhet të bëhen përpjekje për të ndjekur modelin e vendeve nordike që kanë mundësuar një zhvillim të shpejtë dhe të qetë të biznesit, me rrjeta të fuqishme shoqërore (kualiteti dhe edukimi falas, kujdesi shëndetësor, asistenca e trajnimit). Dhe tani ata kanë një nga ekonomitë më dinamike dhe më të suksesshme në botë, së bashku me shtete të forta shoqërore. Ne mund të jemi në nivelin e vendeve nordike, por problemi është te mungesa e vizionit të pamjaftueshëm ekonomik. Shqipëria dhe Ballkani, e sidomos biznesi, dëshirojnë të arrijnë nivelin europian menjëherë. Kjo është e pamundur dhe shpejtësia në kërkesë dhe arritje pa pas ndërgjegje dhe kriter, shpeshherë na bën kriminel. Shqipëria së shpejti do të jetë vend i emigrantëve dhe ata do ta zhvillojnë Shqipërinë. Nuk mundemi ne, të bëjmë më shumë për veten tonë. Shumica e vendeve janë zhvilluar dukshëm me punën e emigrantëve.loading...
KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Pas