Ballina Mapo Letrare Tregimtari Miroslav Ćurčić hap rezidencën e “Poeteka”

Tregimtari Miroslav Ćurčić hap rezidencën e “Poeteka”


Rifillon për të gjashtin vit radhazi rezidenca për shkrimtarë dhe përkthyes letrarë “POETEKA Tirana in Between”, që mbështetet nga Traduki, një rrjet europian për letërsinë dhe librat, ku marrin pjesë Austria, Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Gjermania, Kosova, Kroacia, Lihtenshtajn, Mali i Zi, Maqedonia, Rumania, Serbia, Sllovenia, Shqipëria dhe Zvicra

Rifillon për të gjashtin vit radhazi rezidenca për shkrimtarë dhe përkthyes letrarë “POETEKA Tirana in Between”, që mbështetet nga Traduki, një rrjet europian për letërsinë dhe librat, ku marrin pjesë Austria, Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Gjermania, Kosova, Kroacia, Lihtenshtajn, Mali i Zi, Maqedonia, Rumania, Serbia, Sllovenia, Shqipëria dhe Zvicra.


Që nga viti 2013, Poeteka, njëlloj si partnerë të tjerë në rajon dhe në Europë, zhvillon këtë program kulturor në Tiranë dhe në qytete të tjerë të Shqipërisë.

Brenda këij programi  shkrimtarë dhe përkthyes aplikojnë për një bursë qëndrimi katërjavore në kryeqytetin shqiptar. Gjatë kësaj periudhe Rezidenca letrare “POETEKA Tirana in Between”, ka mirëpritur 30 autorë nga Ballkani dhe Europa, të cilët janë përfshirë në skenën artistike të vendit, duke ofruar lexime publike të ndryshme në Tiranë, Shkodër, Berat, Durrës, kanë lënë dhjetra fletë të botuara apo ende në dorëshkrim, kushtuar përshtypjeve të tyre në Shqipëri si edhe kanë bashkëpunuar me përkthyes, për t’u publikuar më pas në shqip. Mes tyre Tiranën e kanë vizituar shkrimtarë të shquar dhe të njohur si Luan Starova, Daša Drndić, Bogomil Gjuzel, Jasna Šamić, Jovan Nikolaidis, Nikola Madžirov apo Dan Coman si dhe autorë të rinj dhe mjaft të rinj si Tanja Bakić, Daim Miftari, Barbara Pogačnik, Olya Stoyanova, Robert Perišić, Jasna Dimitrijević, Shpëtim Selmani, Gašper Malej, Elena Prendjova, Bojan Krivokapić, Ervina Halili. Këtij grupi autorësh i janë bashkuar edhe shkrimtarë dhe artistë të tjerë si Karen Köhler (Gjermani), Maurus Federspiel (Lihtenshtein), Christian Thanhouser (Austri), Dorian Steinhoff (Gjermani).   Disa nga autorët që kanë vizituar Rezidencën letrare janë botuar madje edhe në formën e librave të plotë, mes të cilëve  “Kartagjena nuk mposhtete” e Luan Starovës, “Fëmijët e dashurisë dhe urrejtjes”, nga Daša Drndić, “Drita e flakës në fytyrat tona”, nga Dorian Steinhoff, “Ne i kapëm raketat me grep” nga Karen Köhler, siç dhe janë në proces përkthimi edhe libra të tjerë si romani mjaft i suksesshëm “Paula” i auutores gjermane Sandra Hoffmann, që do e vizitojë Tiranën këtë vit. Autori që çel vitin letrar “”POETEKA Tirana in Between, 2018” është  tregimtari Miroslav Ćurčić. Ai lindi në vitin 1966 në Beograd (Serbi). Tregimet e tij janë botuar në mjaft revista letrare dhe antologji të tregimit të shkurtër. Miroslav Ćurčić është pjesëmarrës aktiv i turneut të madh të autorëve të tregimeve të shkurtra në kuadrin e KIKINDA SHORT FESTIVAL dhe ka botuar përmbledhjen me tregime Vdekja në Bashaid.

Tregime nga ky libër, nën përkthimin e Merima Kriezi, janë botuar edhe në gjuhën shqipe (revista «Poeteka» dhe suplementi letrar «Milosao»), ku mes të tjerëve veçohen «Hipnoza” dhe “Si mbeta pa gishtin e madh…”   Në proces botimi janë edhe tregimet «Uria» dhe «Luna»

Libri i Miroslav Ćurčić Vdekja në Bashaid është pritur mjaft mirë nga kritika në vendin e tij dhe me entuziazëm nga lexuesit. Tregimet janë shkruar me mprehtësi dhe vijnë si provokim ndaj lexuesit.

Autor i drejtohet brezave të ndryshem përmes humorit dhe karaktereve melankolikë, të cilët ai i ndërton me shkathtësi dhe që në thjeshtësinë e tyre paraqiten mjaft kompleksë. Tregimet e Miroslav Ćurčić ruajnë cilësitë e performancës dhe komunikojnë gjerë me audiencat në leximet autoriale. Autori e ka paraqitur krijimtarine e tij nëpërmes leximeve të shumta në Novi Sad, Sombor, Zrenjanin, Podgoricë, Beograd, Timisoara etj. Miroslav Ćurčić jeton në Beograd.

Qëndrimi në Rezidencën letrare «POETEKA Tirana in Between» i jep këtij autori një mundësi më shumë për të shkruar shënimet e tij të udhëtimit për jetën e kryeqytetit shqiptar, si dhe për të punuar mbi një dorëshkrim të ri. Bëhet fjalë për një roman të shkurtër, që ka një temë Ballkanin.

Kujtimi i ditëve kur njerëzit në të gjithë Europën gjatë natës zgjoheshin për të parë ndeshjet e boksierit Muhammad Ali, ndërthurur me kohën e sotme, historitë e përditshme familjare, humbjet dhe shpengimet në dashuri. Qëndrimi në Tiranë do i hapë këtij autori mundësi të tjera për t’u njohur me një skenë letrare të pasur dhe të larmishme, larg rutinave të zakonshme si dhe do  i ofrojë shkrimtarit Miroslav Ćurčić mundësi bashkëpunimi me përkthyes shqiptarë, si dhe intervista në media dhe publikime të ndryshme në shtyp.SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here