Ballina Mapo Letrare Këtë pëlqejnë njerëzit

Këtë pëlqejnë njerëzit


vivendi si komunizmi pushtetin që kishte parulla e madhërishme “në emër të popullit”, që mund të themi se përdorej për të “kuruar” individin dhe individualen. Pyetja e thjeshtë që duhet shtruar është se si është e mundur ta dijë dikush – pavarësisht brerores mediatike që i jep staturë përfaqësuese – se çfarë duan vërtet njerëzit?

Nga Edison Çeraj


“Është koha për gjah. Në fakt, jo për gjah të egër, por për gjahun e butë, atë të kultivuarin; për gjahun e fshehur, për një gjueti mbi ata që përkulin shpirtin.” (Nietzsche)

Ka nga ata që marrin përsipër të na thonë se “këtë duan njerëzit”, dhe e thonë me një lehtësi të papërballueshme, të bindur deri në bindjen e radhës. E kam fjalën për ata që punojnë në media, në “uzinën e ëndrrave”. Këtë e thonë në ato raste kur u duhet të gjejnë një justifikim përballë “skeptikëve”. Është fjala për “mesazhin” që përcjellin disa produkte mediatike, një mesazh që nuk gjen pranim në asnjë lloj kodi moral të trashëguar. Por, çështja është se media merret vetëm me të tashmen, me atë që është present, e shkëputur nga çdo lloj locus-i tjetër, qoftë ky real, i mundshëm apo imagjinar. Kështu që media i ka të qëruara hesapet me këtë llogari.

Çdo media është e shkëputur dhe e mbivendosur në jetën tonë, prandaj dhe nuk mban asnjë përgjegjësi morale. Përveç kësaj, media, ashtu si banka, shpërfaqet si e të gjithëve, si e jona, pa një pronar të caktuar, dhe për pasojë individi ndihet hiçgjë përballë fuqisë së të gjithëve.

E kemi akoma të freskët nga një modus vivendi si komunizmi pushtetin që kishte parulla e madhërishme “në emër të popullit”, që mund të themi se përdorej për të “kuruar” individin dhe individualen. Pyetja e thjeshtë që duhet shtruar është se si është e mundur ta dijë dikush – pavarësisht brerores mediatike që i jep staturë përfaqësuese – se çfarë duan vërtet njerëzit? Sa herë që një individ apo grupim ka marrë përsipër të na thotë se çfarë duan njerëzit, ka pasur vetëm dhunë të niveleve të ndryshme. Por, ja që dhuna nuk është vetëm fizike, e prekshme. Sot, në kohën që mediat hedhin valle, jemi disi më të qartë se dhuna që lë më shumë pasoja është ajo që njihet si “psikologjike”.

Le të marrim rastin e lajmeve. Lajmi u ndodh gjithmonë të tjerëve, dhe këtë “ide” e kemi peshqesh nga mediat. Kjo ka bërë që t’i shohim ata që na rrethojnë (lajmet lokale) dhe botën (lajmet ndërkombëtare) si pjesë të një realiteti kinematografik, duke u shkrirë kështu kufiri i reales me trillimin pa e vënë re aspak. (“Është regjisor realist. E ka paraqitur realitetin siç është.”)

Duke dëgjuar e parë se çfarë ndodh me të tjerët, ne kemi përherë e më pak kohë dhe predispozicion të dëgjojmë veten, të merremi me veten (ti merru me mua e unë po merrem me ty). Duke e ngarkuar e mbingarkuar mendjen me probleme e fenomene që ndodhin anekënd, na mbetet gjithnjë e më pak vullnet dhe energji të merremi me problemet tona.

Me pak fjalë, media na zhvendos vëmendjen (duke mbingarkuar mendjen) nga vetja për t’ua kushtuar atë të tjerëve, që në thelb mbeten imagjinarë, pavarësisht se çdo gjë na serviret for real.

“A mund të fluturojë gomari?” pyeste me qesëndi Platoni. “Po. Vetëm se duhet të gjesh njerëz që e besojnë” – qe përgjigjja. Lidhja e kësaj të vërtete me median mund të bëhet pa shumë sforco.

Përgjithësisht, qoftë gazetarët qoftë ata që drejtojnë mediat na thonë shpesh se media vetëm pasqyron realitetin, pa e vrarë pothuajse aspak mendjen se çdo pasqyrim është një interpretim i pashmangshëm, qoftë në artet pamore, qoftë në letërsi, në arkitekturë, në diskur e kështu me radhë, deri dhe të shikuarit e vetes në pasqyrë është një interpretim i (pa)pastër që i bëjmë vetes çdo ditë. Ky lloj interpretimi shkon deri aty sa ndryshon vetë thelbin e asaj çfarë shënjon. Në këtë mënyrë ne ndërtojmë bindjet tona për “realitetin” apo “aktualitetin”, pikërisht përmes këtyre interpretimeve që na jep media, të cilat na ofrohen pjesë-pjesë, dhe ne orvatemi t’i lidhim këto pjesë për të përftuar një pamje harmonike, gjë që nuk do të ndodhë ndonjëherë. Ne jemi krejtësisht pasivë përballë këtij të ashtuquajturi pasqyrim, që ngulmon të na diktojë se çfarë duhet të besojmë për sa i takon të tashmes.

“Sot askush nuk ka mendjen e vet. Sot ka shumë pak mendje personale.” (Dostojevski)

Ky konstatim i Dostojevskit është bërë në kohën kur nuk ekzistonte as televizioni e as interneti, por vetëm gazeta. Kështu që sot ka akoma më pak individë që mendojnë me kokën e tyre.

Sipas Gjuro Shushnjiqit, i gjithë problemi i medias është se ajo ndikon tek e pavetëdijshmja jonë, pavarësisht se çfarë ka bërë vetëdija në çastin që ka marrë informacionin.

Në kohën e televizionit dhe internetit është e vështirë të kesh ide – e shumta mund të kesh vetëm koncepte, të cilat nuk janë asnjëherë të mjaftueshme.

Sistemi mediatik funksionon në një mënyrë të vetvetishme. Ata që mendojnë se e drejtojnë thjesht gënjejnë veten me një mision të pamundur.SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here