Ballina Argetim Video/ Kapet gjarpri më i madh në Parkun Kombëtar të Divjakës

Video/ Kapet gjarpri më i madh në Parkun Kombëtar të Divjakës

“Elaphe quatuorlineata” mund të jetë gjarpri më i madh në Parkun Kombëtar Divjakë – Karavasta. Ai arrin deri në 2,5 m gjatësi por nuk përjashtohen edhe ekzemplarë më të mëdhenj.

Kjo video u dërgua sot prej një vizitori (gjahtar italian) dhe u publikua nga “Parku”. Gjarpri është parë para disa ditësh.

Ai ushqehet me brejtës të vegjël, vezë apo edhe zogj që i rrëmben nga foletë, ndonjë hardhuce etj; është specie me një popullatë në rënie për shkak të humbjes së habitateve të tij.

Edhe pse një zvarranik, ky lloj gjarpri mbrohet nga Konventa e Bernës, pasi është e cituar në “Direktivën e Habitateve” si specie me interes ndërkombëtar dhe për ruajtjen e tij kërkohet dizenjim i zonës speciale dhe konservacion, si dhe kërkohet një mbrojtje rigoroze.

Mendohet që ky lloj reptili jeton rreth 1 shekull dhe në moshën e avancuar në koke i shfaqen edhe pupla në kokë, sipas “Wikipedia”.

Vendasit e quajnë “qingj kali”. Nuk është i rrezikshëm për njeriun.

Ekzemplari ynë, sipas atij që e ka parë, i kalonte 2.5 metrat.

Elaphe quatuorlineata,mund te jete gjarpri me I madh ne Parkun tone.Shkon deri ne 2,5m gjatesi.Kjo video u dergua sot prej nje vizitori te parkut.Eshte pare para disa ditesh ne Park..Zakonisht ushqehet me roditore te vegjel,veze apo edhe zogj qe i rremben nga folete,ndonje hardhuce,etj.Eshte specie me nje popullate ne renie,per shkak te humbjes se habitateve te saj.Mbrohet nga konventa e Bernes.Eshte e cituar ne Direktiven e Habitateve(specie kafsheshme interes nderkombetar dhe per ruajtjen e saj kerkohet dezinjim i zones speciale te konservacionit dhe qe kerkon nje mbrojtje rigoroze).Mendohet qe ky lloj reptili jeton rreth 1shekull dhe ne moshen e avancuar ne koke i shfaqen edhe pupla ne koke.(Wikipedia).Vendasit e quajne qingj kali.Nuk eshte I rrezikshem per njeriun.Ekzemplari yne,sipas atij qe e ka pare,i kalonte 2 m.

Opublikowany przez Administrata e Zonave te Mbrojtura-Qarku Fier na 18 maja 2017

SHPËRNDAJE

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here