Ballina Aktualitet Mapo- Edu Pse universitetet private janë më kërkuese ndaj cilësisë

Pse universitetet private janë më kërkuese ndaj cilësisë


Intervistë me drejtuesin e projektit QAinAL, Peter Eckel nga Universiteti i Salzburgut 

Prof. dr. Peter Eckel nga “Paris Lodron University of Salzburg” tregon mbi eksperiencën e projektit në Kosovë dhe Shqipëri


Çfarë është ky trajnim dhe çfarë synon?

Qëllimi është të përmirësojmë sigurinë e cilësisë në institucionet private duke përfshirë këtu projektin Erasmus+. Në fakt kjo do të thotë se duke marrë parasysh mësimdhënien, ju i keni tashmë keni zyrat e sigurimit të cilësisë, por nga pikëpamja ime ato lidhen më shumë me kërkimet shkencore. Nëse e quan një institucion, një universitet atëherë ajo duhet të përmbushë të dyja kërkesat e mësimdhënies dhe të kërkimit shkencor. Mësimdhënia do të thosha që është përmbushur duke marrë parasysh cilësinë e mësimdhënies, por duhet të bëhen më shumë përpjekje për fushën e kërkimit shkencor. Duhet të krijosh një lidhje mes mësimdhënies me kërkimin shkencor, në atë që quhet Hulumtimi udhëzues i mësimdhënies. Një profesor i cili bën kërkime shkencore, mund t’iu ofrojë një përmbajtje më të mirë studentëve.

Si e konsideroni faktin që universitetet private shqiptare janë pjesë e këtij trajnimi?

Kjo vjen për faktin se në këtë projekt janë të përfshira vetëm universitetet private, ashtu siç e kishim përcaktuar në fillim.

Ku janë universitetet private në raport me cilësinë europiane të arsimit të lartë? Çfarë duhet bërë për të patur standarde më të larta?

Siç ju e dini vetë, Ministria juaj bëri një vlerësim të universiteteve private dhe publike, e cila përfundoi me mbylljen e disave prej tyre dhe ato të cilat u panë se kishin interes për zhvillim të mëtejshëm, u bënë pjesë e këtij projekti. Unë kam patur disa projekte të ngjashme në Kosovë duke u marrë me sigurimin e cilësisë dhe situata këtu është tepër e ngjashme. Universitetet private në krahasim me ato publike e konsiderojnë veten e tyre si biznese dhe duan të bëjnë para duke drejtuar programe studimi. Në anën tjetër universitetet publike mbështeten te fakti që ato do të financohen gjithsesi dhe nuk duhet të bëjnë shumë përpjekje për të siguruar cilësinë. Eksperienca ime nga Kosova është se universitetet private janë më të zgjuara dhe kanë më shumë gjasa për të siguruar dhe prezantuar cilësi. Kjo është ajo çfarë pres të shoh edhe këtu. Cilësia përfshin personelin e mësimdhënies, duhet të ketë një personel mësimdhënieje shumë të trajnuar dhe ky personel duhet të bëjë kërkime shkencore. Nuk është e lehtë, por duhet të them se duke bërë kërkime shkencore, do të thotë se bizneset e universiteteve private duhet të derdhin para për këtë. Ekziston dhe mundësia që dhe universitetet private të kenë akses për të marrë para nga Ministria për të bërë kërkime shkencore nga fondet, po kjo është ende pjesë e zhvillimit.SHPËRNDAJE

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here